Vecka 29 (30+) idag


Bebisen


Dags att kolla temperaturen.
" Hur håller barnet sig så varmt därinne?" Den här veckan är mycket viktig när det gäller hjärnans utveckling.
Hjärnan har utvecklats så mycket att den kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. Naturligtvis kan inte barnet göra det helt på egen hand utan behöver fortfarande din kroppsvärme för att hålla sig varm. Barnet fortsätter också att utveckla nervceller i hjärnan. När barnet är fött kommer det att ha hundratals miljarder av dessa celler. Det kanske verkar väldigt mycket men det gäller att ta vara på dem för efter födseln produceras inga fler.

Viktökning. Ditt barn ser nu mer ut som en riktig baby. Det börjar bli riktigt fylligt och huden är lenare och blekare tack vare fettet det lagt på sig. Fettet är viktigt för förmågan att hålla sig varm. Barnet har nu också fått ögonfransar och kan blinka!

Vikt och längd. Trots att mängden fett har ökat är ditt lilla barn fortfarande ganska smalt – bara 2 till 3 procent av dess 1,2 kg består av fett. Från hjässan till stjärten är barnet 26 centimeter men om du skulle sträcka ut det skulle längden vara hela 40 centimeter.

Din graviditet Vikten är av betydelse. Du är på upploppet nu – 11 veckor kvar! Under denärmaste tremånadersperioden kommer ditt barn att öka som mest i vikt och det gäller även dig. Du kan räkna med att gå upp ungefär 5 kg under de sista tre månaderna av graviditeten, det vill säga ett halvt kilo i veckan.

Krämpor under de sista tre månaderna. Vaknar du plötsligt med kramp i vaderna ? Kramp i benen är vanligt under graviditeten även om inte alla kvinnor får det. Experterna vet inte exakt vad som orsakar kramp; vissa hävdar att det beror på den ökade vikten medan andra tror att smärtan beror på kalcium- eller kaliumbrist. De kan också vara en följd av trycket från livmodern på nerverna som går ner i benen.

Att stå ut med krampen. Om du får kramp, sträck på benet försiktigt, flexa med foten och dra dina tår bakåt mot dig. Att stretcha lite under dagen och innan du lägger dig kan också vara till hjälp. Se till att äta mat som är rik på kalcium (mjölkprodukter är det säkraste kortet) och likaså sådant som innehåller kalium, t ex. bananer.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0