v37

Ditt barn

Vikt och längd. "Genom att växa lite varje dag gör jag mig klar för den stora dagen." Nu är ditt barn troligen över 48 cm långt och väger mellan 2,7 och 3 kg, vilket är i närheten av födelsevikten. Men de här sista veckorna är viktiga, och ditt barn lägger fortfarande på sig cirka 15 gram fett om dagen. Fettet hjälper till att reglera kroppstemperaturen och hålla en jämn blodsockernivå. Hjärnan, och huvudskålen som omger den, fortsätter att växa.

Trycket lättar. Ligger barnet längre ner vid det här laget? Det kan kännas som om ditt barn har sjunkit ner i bäckenet – och det kanske den också har gjort. Denna nedsänkning, som kallas fixering, kan inträffa några veckor innan födseln. Den nya, lägre positionen kan göra att trycket på dina lungor lättar, vilket gör att du får lättare att andas.



Din graviditet
För- och nackdelar.
Fixeringen har dock både för- och nackdelar. Det positiva är att du får lättare att andas. Det negativa är att du kan känna ett ökat tryck i nedre delen av magen och i bäckenet. Dessutom ändras din tyngdpunkt, så du kan känna dig lite klumpigare nu än innan barnet fixerades.

Packat och klart! Har du packat din väska för sjukhusvistelsen ännu? Bara 5 procent av alla barn föds på planerat datum, så det kan vara bra att ha väskan packad och klar om ditt barn kommer för tidigt. Packa bara ner det nödvändigaste –du måste ju ta med dig allt hem igen, tillsammans med eventuella presenter o.s.v. Du behöver ett bekvämt nattlinne eller en pyjamas, en bekväm morgonrock, halkfria tofflor eller inneskor, en bekväm amningsbehå, toalettsaker och sköna kläder till dig själv och bebisen. Vad ska jag inte ta med mig? Smycken och kreditkort är onödigt. Men packa ner legitimation, patientbricka och lite pengar till tidningar och godis. Det kan också vara bra att skriva en lista med telefonnummer till personer du vill ringa och berätta om den glada nyheten. Till papporna: Glöm inte kameran och extra batterier. Packa också ner ombyteskläder och toalettsaker till dig själv. Förlossningen kan dra ut på tiden, och du kanske vill fräscha upp dig lite i halvtid. För mer packningstips, läs Packa inför förlossningen .

Noggrann undersökning. Din barnmorska börjar kanske nu kontrollera om din livmoderhals har öppnat eller dragit ihop sig och tittar efter tecken på förlossningsvärkar. Många kvinnor börjar öppna eller dra ihop sig flera veckor innan förlossningen, medan andra inte uppvisar några tecken på värkar innan det är dags att åka till sjukhuset.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0